hava
DOLAR %
EURO %
GRAM ALTIN %
ÇEYREK A. %
BITCOIN %
SON DAKİKA
Google News

İSA ALTUN: ÖFKE VE ŞİDDET MADDEYE İTEBİLİR’

Son Güncelleme :

07 Mart 2023 - 20:49

/ 179 kez okundu.
İSA ALTUN: ÖFKE VE ŞİDDET MADDEYE İTEBİLİR’

Aile kurumunun önemine hemen her fırsatta vurgu yapıyoruz. Bireyin dünyaya merhaba dediği ailede sevgi ve şefkat gören çocuklar dış etkenlerden daha korunaklı hale geliyorlar. Ebeveynlerden birisinin çocuğa gösterdiği aşırı bir tepki aileden koparmaya yetiyor. Nitekim danışmanlığını yaptığım çocukların birçoğu aileden gördükleri şiddetten dolayı evde bulamadıkları sevgiyi dışarıda aramaya başlıyorlar.
Üzülerek belirtmeliyim ki, şiddet gören çocuklar şiddete başvuruyor. Çocukta ileride görülebilecek saldırganlık ve şiddet davranışlarının 2 yaşında bile gözlemlenebiliyor. Eğer bu davranışlar önlenemezse çocuğun ergenlik döneminden itibaren şiddete ve bağımlılık yapıcı maddelere eğilim riski artıyor.
Öfke, saldırganlık ve şiddet üçgeninin karakterde şekillenmesinde öncelikli olarak aile faktörünün etkili olduğu ve öfkeyle gelen saldırganlığı öğrenen çocuğun ileriki yaşamında şiddet eğilimi gösteren bir bireye dönüşebileceği vurgulanıyor.

Öfke kontrolsüzlüğü bağımlılık riskini artırıyor
Çocuğun karakterinin şekillenmesinde öncelikle aile ortamı ve çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirten uzmanlar, 2 yaşından itibaren anne, baba ve çocuk arasında zorlayıcı ilişkilerin başlayabileceğini belirtiyor.
Ebeveynler kontrolü kaybederler ve fiziksel tepkiler verirlerse çocuktaki öfke yükselerek aileden gördüğü fiziksel şiddet boyutuna ulaşabilir. Bu da çocuğun şiddete, şiddet yoluyla kendini kanıtlamaya ve dolaylı olarak bağımlılıklara eğilimli bir birey olmasına neden oluyor.
İ.Ü Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Anabilim öğretim görevlisi olan ve aile terapisi, çocuk istismarı konularında çalışmalar yapan Doç. Dr. Esra İşmen, “Aileler çocuklarıyla olumlu, karşılıklı olarak tatmin edici ilişkilere girebilmeliler. Zira sosyal yeterlilikler ergenliğe geçerken koruyucu bir faktör olarak hizmet eder. Bu nedenle aileler çocuklarına amaç odaklı faaliyetleri sürdürme, çatışma yaratan duyguları anlamalı.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.